4/10/2008

Zobie Ιός. Της Αντωνίας Κοσένα

Ένας νέος Ιός πολύ επικίνδυνος έκανε την εμφάνιση του δημιουργώντας πονοκέφαλο σε εταιρίες και χρήστες. τοποθετεί κάποια μέρη του σε άλλους φακέλους, ώστε ακόμη και αν σβηστεί, να μπορεί να δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας τον κλώνο του.
Ταυτόχρονα προσπαθεί να ξεγελάσει τον χρήστη, προκαλώντας τον να ανοίξει μολυσμένα συνημμένα μηνύματα, τα οποία υποτίθεται ότι έχουν σκαναριστεί από πρόγραμμα anti – virus και είναι καθαρά.
Οσοι χρησιμοποιούν το internet πρέπει να είναι υποψιασμένοι με τα email, που δεν περιμένουν, αλλά εμφανίζονται στον υπολογιστή τους και μάλιστα με attach.
Το νεότερο μέλος της οικογένειας των Sober, που πρωτοέκαναν την εμφάνισή τους τον Οκτώβριο του 2003 και χτύπησαν κυρίως τη Γερμανία, εμφανίστηκε στις 19 Νοέμβρη και μόλυνε κοντά ένα εκατομμύριο υπολογιστές μέσα σε λίγες ώρες. Ο ιός τοποθετεί δύο μικρά αρχεία στη μνήμη του υπολογιστή, τα οποία λειτουργούν ουσιαστικά ως zobbie backup σε περίπτωση που ο χρήστης εντοπίσει τον ιό και τον σβήσει. Η τεχνική αυτή θυμίζει τα προγράμματα spyware , ωστόσο, δεν είχε χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα σε κανονικούς ιούς.

Ο Sober - I χρησιμοποιεί ύπουλους τρόπους για να πείσουν τους χρήστες να ανοίξουν το μολυσμένο φάκελο, προκειμένου να ενεργοποιηθούν. Ένας από αυτούς είναι η διαβεβαίωση του χρήστη ότι το ύποπτο μήνυμα είναι "καθαρό" από ιούς. Σε περίπτωση που το "θύμα" ανοίξει το attachment, μπορεί να καταστήσει τον υπολογιστή του ανοιχτό σε διαφόρων ειδών ιούς , καθώς ο Sober καταστρέφει πολλούς από τους αμυντικούς μηχανισμούς των υπολογιστών.

Εξάλλου, ο εν λόγω ιός μπορεί να χρησιμοποιήσει τις διευθύνσεις, που έχει κάποιος "μολυσμένος" χρήστης, για να μεταδοθεί αυτόματα και σε άλλα computer.

Δεν υπάρχουν σχόλια: