1/23/2008

Παντοδύναμο «τραπεζάκι». Του Απόστολου Αμέντα

Το όραμα του Μπιλ Γκέιτς φαίνεται ότι παίρνει σάρκα και οστά, και... τη μορφή ενός τραπεζιού. Οχι, δεν είναι ένα τραπεζάκι πάνω στο οποίο θα μπορείτε να πίνετε τσάι ή καφέ, αλλά είναι η τελευταία δημιουργία υψηλής τεχνολογίας της Microsoft.
Ονομάζεται Surface, ή αλλιώς επιφάνεια, και είναι ο νέος ηλεκτρονικός υπολογιστής αφής του αμερικανικού κολοσσού της πληροφορικής. Σε τίποτε όμως δεν θυμίζει παλαιότερες απόπειρες.
Και αυτό διότι ξεφεύγει τελείως από την παραδοσιακή μορφή υπολογιστή, που συνοδεύεται από ποντίκι και πληκτρολόγιο. Αντίθετα, αποτελείται από μια τεράστια οριζόντια οθόνη 30 ιντσών, η οποία υπόσχεται στους χρήστες πρωτόγνωρες εμπειρίες μέσω φωνητικής αναγνώρισης, αφής ή ηλεκτρονικής πέννας. Επιτρέπει τον χειρισμό από πολλούς χρήστες ταυτόχρονα, πράγμα που ανοίγει νέα παράθυρα στον κόσμο της διάδρασης και του δίνει τον τίτλο του «κοινωνικού» ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Αυτό που κάνει το Surface να ξεχωρίζει είναι η δυνατότητα αναγνώρισης των συσκευών που τοποθετούνται πάνω σε αυτό. Για παράδειγμα, μπορεί να αναγνωρίσει τα κινητά τηλέφωνα που αφήνουν οι χρήστες πάνω του και στη συνέχεια να συνδεθεί με το Internet για την απόκτηση των τελευταίων ringtones ή τη φόρτωση άλλων τηλεφαρμογών. Ή ακόμη να εντοπίσει μια φωτογραφική μηχανή και να φορτώσει το υλικό της στην οθόνη, επιτρέποντας στη συνέχεια στους χρήστες την επεξεργασία των φωτογραφιών διά μέσου της αφής.
Το παντοδύναμο «τραπεζάκι» θα αποτελούσε μια ιδιαίτερα χρήσιμη λύση σε επαγγελματικές συναντήσεις ή παρουσιάσεις. Βέβαια θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί και στο σπίτι ως μέσο διασκέδασης, αφού προσφέρει μοναδικά παιχνίδια και εφαρμογές για όλη την οικογένεια. Η τιμή του πάντως μέχρι στιγμής είναι απλησίαστη - σκαρφαλώνει μεταξύ 4.000 και 7.500 ευρώ, ανάλογα με την έκδοση -, ωστόσο η εταιρεία πιστεύει ότι το κόστος θα μειωθεί αισθητά μέσα στα πρώτα τρία χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: