1/23/2008

Ένα ακόμη βήμα για τη νανοτεχνολογία. Της Αγγελικής Σαλλιάρη

Το πρωτότυπο μιας μικροσκοπικής συσκευής που θα μπορούσε να τροφοδοτεί με ενέργεια μοριακές μηχανές, αναπτύχθηκε σε εργαστήριο της Σκωτίας.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου δημιούργησαν ένα λιλιπούτειο κινητήρα που λειτουργεί με φως και μπορεί να ταξινομεί τα μόρια. Η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μηχανές της νανο-κλίμακας. Η ιδέα για τη δημιουργία του προέκυψε μετά από έρευνα σε παρόμοιες διαδικασίες που παρατηρούνται στη φύση, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη φωτοσύνθεση.
Ένα νανόμετρο ισοδυναμεί με το ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου και είναι περίπου 80.000 φορές μικρότερο από το πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας.Υπό την καθοδήγηση του καθηγητή David Leigh, η ερευνητική ομάδα σχεδίασε και κατασκεύασε ένα μόριο που μπορεί να κινεί και να ταξινομεί σωματίδια. Απαιτήθηκαν τρία χρόνια σκληρής δουλειάς για να βρεθεί μία μοριακή μορφή που θα μπορούσε να επιτελέσει αυτό το έργο.«Έχουμε ένα νέο κινητήριο μηχανισμό για νανο-μηχανές», λέει ο καθητητής Leigh. «Είναι ένας μηχανισμός που πρόκειται να πάει τις μοριακές μηχανές ένα βήμα μπροστά στην υλοποίηση ένα μελλοντικού κόσμου νανοτεχνολογίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: