3/13/2008

Προσθετικά άκρα νέας γενιάς! Του Κωνσταντίνου Νικολάου


Η δυνατότητα της κίνησης αντικειμένων μέσω της σκέψης δεν αποτελεί πλέον εγχείρημα μόνο για όσους διαθέτουν τηλεπαθητικές δυνάμεις. Τώρα η νέα γενιά προσθετικών μελών που κινούνται με την ταχύτητα της σκέψης είναι πλέον γεγονός!
Αυτό έδειξαν οι επιτυχείς έρευνες του δρα Τοντ Κουίκεν και της ομάδας του στο Ινστιτούτου Αποκατάστασης του Σικάγο στις οποίες χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος στοχευμένης μυϊκής επανανεύρωσης, γνωστή και ως TMR (targeted muscle reinnervation) για την τοποθέτηση προσθετικού χεριού.
Σύμφωνα με αυτήν, γίνεται επανασύνδεση των εναπομεινάντων θωρακικών νεύρων, τα οποία κάποτε μετέφεραν τις εγκεφαλικές εντολές στο χαμένο άκρο, προκειμένου να «επικοινωνούν» στη συνέχεια με το προσθετικό μέλος.
Οταν ο ασθενής σκεφτεί να κουνήσει το χέρι του ο θωρακικός μυς συσπάται και με τη βοήθεια ενός ηλεκτρομυογράφου το σήμα μεταφέρεται στον μικροεπεξεργαστή που βρίσκεται ενσωματωμένος στο προσθετικό άκρο, ο οποίος στη συνέχεια αποκωδικοποιεί την εντολή και την εκτελεί.
Αν και, μέχρι στιγμής, οι κινήσεις του προσθετικού μέλους με τη βοήθεια της στοχευμένης μυϊκής επανανεύρωσης απαριθμούν μόλις τις τέσσερις, (άνοιγμα, κλείσιμο παλάμης, λύγισμα, τέντωμα του πήχη του χεριού), παρ' όλα αυτά οι ειδικοί εμφανίζονται ιδιαιτέρως αισιόδοξοι ως προς την εξέλιξη της πρωτοποριακής μεθόδου, δίνοντας έτσι ελπίδα σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ατροφίας ή ακρωτηριασμού. Για την ώρα, η ερευνητική ομάδα του δρα Κουίκεν εργάζεται σκληρά για την ανάπτυξη ενός νέου λογισμικού αναγνώρισης μιας ευρύτερης γκάμας κινήσεω
ν που θα επιτρέπει μελλοντικά στους ασθενείς την εκτέλεση πιο περίπλοκων εντολών, όπως το στρίψιμο των καρπών, τις πλάγιες κινήσεις των αγκώνων και των ώμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: