3/27/2008

Βλαστικά κύτταρα, ελπίδα για το διαβήτη. Του Λιοντή Χαβιάρα


Οι επιστήμονες αναζητούν μια λύση που θα απαλλάξει τους ασθενείς από τις ενέσεις ινσουλίνης

Ένα εξαιρετικά δυσεύρετο είδος βλαστικών κυττάρων ανακαλύφθηκε στο πάγκρεας ενήλικων πειραματόζωων και ίσως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ίαση του νεανικού διαβήτη, ανακοίνωσε διεθνής ομάδα ερευνητών.
«Για πολλά χρόνια οι επιστήμονες πίστευαν ότι στο πάγκρεας υπάρχουν αρχέγονα κύτταρα, ωστόσο δεν μπορούσαν να τα ανιχνεύσουν ή να τα απομονώσουν» δήλωσε στο Reuters ο Δρ Χάρι Χάιμπεργκ, ερευνητής του Vrije Universiteit των Βρυξελλών και μέλος της ερευνητικής Κοινοπραξίας Βιολογίας Βήτα Κυττάρων. Η έρευνά του δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cell.
Οι ερευνητές ελπίζουν τώρα ότι θα αρχέγονα κύτταρα θα είναι δυνατόν να μετατραπούν στο εργαστήριο σε βήτα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη.
Νεότερες έρευνες, ωστόσο, υποδεικνύουν ότι τα αρχέγονα κύτταρα του ενήλικου παγκρέατος δεν παίζουν κεντρικό ρόλο στη δημιουργία νέων βήτα κυττάρων.
«Οι περισσότεροι είχαν σταματήσει την αναζήτηση επειδή είναι τόσο λίγα και τόσο δύσκολο να ενεργοποιηθούν» εξηγεί ο Χάιμπεργκ.
Τα πολυπόθητα βλαστικά κύτταρα εντοπίστηκαν σε πειραματόζωα στα οποία οι ερευνητές είχαν φράξει χειρουργικά την έξοδο του παγκρέατος προς το στομάχι. Πιθανώς λόγω της φλεγμονής που εμφανίστηκε από την επέμβαση, τα βήτα κύτταρα του παγκρέατος διπλασιάστηκαν και άρχισαν να παράγουν περισσότερη ινσουλίνη σε διάστημα δύο εβδομάδων.
Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι τα νέα βήτα κύτταρα προήλθαν από αρχέγονα κύτταρα, τα οποία όμως δεν μπόρεσαν να απομονώσουν.
Ο εντοπισμός των αντίστοιχων κυττάρων στον άνθρωπο πιθανώς θα αποδειχθεί αρκετά δυσκολότερος, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη τεχνική δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε ασθενείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: