3/13/2008

Κατασκευάστηκε laser το οποίο είναι πιο ισχυρό από τον ίδιο τον ήλιο! Της Ελένης Τριπολίτη


Ιατρικά laser χρησιμοποιούνται στην ουρολογία, στην οφθαλμολογία, ωτορινολαρυγγολογία, στη γενική χειρουργική ή στη δερματολογία (κοσμητικά και επιδιόρθωσης ατελειών του δέρματος). Ακόμα και το laser pointer το με το οποίο όλοι έχουμε παίξει κάποια στιγμή, είναι ένα είδος laser το οποίο όμως είναι κατασκευασμένο ώστε να μην μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε ιστούς αλλά μόνο να εκπέμπει φως (εκτός και αν το στρέψετε στα μάτια σας, όπου μπορεί και προκαλέσει βλάβη). Το laser pointer συνήθως έχει ισχύ 1-5mW.
Επιστήμονες λοιπόν απο το πανεπιστήμιο του Michigan κατασκεύασαν ένα laser τόσο ισχυρό, ώστε αν μπορούσαμε θεωρητικά να συγκεντρώσουμε όλο το φως του ήλιου σε έναν μεγεθυντικό φακό και να εστιάζαμε κάπου, μετά βίας θα έφτανε την ένταση του.
Κάθε ακτίνα του παραπάνω laser, διαρκεί μόλις 30 φεμτοδευτερόλεπτα (1 φεμτοδευτερόλεπτο είναι ίσο με το ένα εκατομμυριοστό του δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου).
Σας ακούγεται λίγο;
Αναλογιστείτε ότι η αυτή η ακτίνα laser σε αυτό το μικροσκοπικό χρονικό διάστημα, έχει ενέργεια 300 Terawatts, το οποίο ισούται με 300 φορές την χωρητικότητα του ηλεκτρικού δικτύου των ΗΠΑ! Όπως ισχυρίζεται ο καθηγητής Karl Krushelnick, μιλάμε για την μεγαλύτερη ένταση φωτός στο γνωστό σύμπαν! Η δυνατότητα του Laser είναι μια ακτίνα ανά 10 δευτερόλεπτα (χρόνος φόρτισης).
Το επίτευγμα αυτό οι ερευνητές το κατάφεραν απελευθερώνοντας πολύ μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας από ότι τα συνηθισμένα laser, σε ένα πάρα πολύ μικρό χρονικό όμως διάστημα.
Οι εφαρμογές αν και φαίνεται με την πρώτη ματιά για όπλο, είναι ειρηνικές. Για παράδειγμα μια τέτοια ακτίνα laser θα μπορούσε να βελτιώσει τις ακτινοθεραπείες κατά καρκινικών όγκων, ώστε να είναι περισσότερο αποτελεσματικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: