2/18/2008

Νόμπελ Ιατρικής 2007. Του Απόστολου Αμέντα

Το φετινό βραβείο Nobel ιατρικής μοιράστηκαν οι ερευνητές Mario Cappechi, Oliver Smithies και Martin Evans για την ανακάλυψη και την εξέλιξη των βασικών αρχών και πρακτικών που διέπουν την βιομοριακή τεχνική γνωστή ως "gene targeting" σε ποντίκια.

O Mario R. Capecchi, γεννήθηκε το 1937 στην Ιταλία, είναι αμερικανικής υπηκοότητας.
PHD στη Βιοφυσική 1967, Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Καίμπριτζ, ΜΑ, ΗΠΑ, Howard Hughes Medical Institute Investigator και διακεκριμένος καθηγητής της ανθρώπινης γενετικής και της βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Utah, των ΗΠΑ. Με αυτό τον τρόπο τροποποιώντας το γενετικό υλικό των βλαστικών κυττάρων πέτυχε να δημιουργήσει γενεές ποντικιών με το επιθυμητό γενετικό προφίλ.

Ο Sir Martin J. Evans, γεννήθηκε το 1941 στη Μεγάλη Βρετανία, βρετανικής υπηκοότητας, PHD στην Ανατομία και την Εμβρυολογία 1969, University College, London, UK. Director of the School of Biosciences καi καθηγητής στο Cardiff University, UK.


Ο Oliver Smithies, γεννήθηκε το 1925 στην Μεγάλη Βρετανία, PHD στη Βιοχημεία 1951, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Excellence Professor of Pathology and Laboratory Medicine, University of North Carolina at Chapel Hill, NC.

Οι ερευνητές ουσιαστικά εμπνεύστηκαν από το βιολογικό φαινόμενο του ομόλογου ανασυνδυασμού το οποίο παρατηρείται στα ευκαρυωτικά κύτταρα. Με το μηχανισμό αυτό ομόλογες αλληλουχίες DNA ανταλλάσσονται μεταξύ των πατρικής και μητρικής προελεύσεως χρωμοσώματα με τελικό αποτέλεσμα μεγαλύτερη γενετική ποικιλία.

Η μέθοδος του gene targeting βασίστηκε αρχικά στις ανεξάρτητες παρατηρήσεις των Cappechi και Smithies οι οποίοι διεπίστωσαν ότι παρασκευασμένο DNA με γνωστή αλληλουχία μπορούσε να συμμετέχει σε ομόλογο ανασυνδυασμό με επιλεγμένη αλληλουχία σε DNA ποντικιών. Η μέθοδος εξελίχθηκε με τις προσπάθειες του Evans ο οποίος ουσιαστικά έδειξε με ποιό τρόπο μπορούσε να εισαχθεί το επιθυμητό γενετικό υλικό σε ζωντανά ποντίκια. Κατάφερε να αναμείξει εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα ποντικιών τα οποία καλλιεργούσε με υπό ανάπτυξη βλαστοκύστη, δημιουργώντας κατά αυτό τον τρόπο "μωσαϊκά" ποντίκια.
Το gene targeting αποτελεί μια ευρεία έννοια καθώς περικλείει ορισμένες από τις σημαντικότερες τεχνικές που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος στη βιοϊατρική έρευνα. Σε γενικές γραμμές, με το gene targeting υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης του γενετικού υλικού κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αφαιρείται ολόκληρο γονιδίο, να εισάγονται σημειακές μεταλλάξεις ή να εισάγωνται/εξάγωνται εξώνια

Με λίγα λόγια καταλαβαίνουμε ότι αυτοί οι τρεις επιστήμονες άνοιξαν το δρόμο για μια καινούργια εποχή στην γενετική και για αυτό τους ευχαριστούμε

Δεν υπάρχουν σχόλια: