2/25/2008

Steven Paul Jobs. Του Γιώργου Στείρου

Ο Στίβεν Πωλ Τζομπς (Steven Paul Jobs, γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1955) είναι ένας από τους συνιδρυτές της Apple και ιδρυτής της Pixar. Έχει χαρακτηριστεί ως οραματιστής στον χώρο των υπολογιστών και πολλές ιδέες του άλλαξαν των τρόπο που οι καταναλωτές χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία. Ήταν από τους πρώτους που συνέλαβαν την ιδέα του οικιακού προσωπικού υπολογιστή.
Η πρώτη του επιτυχία ήταν ο Macintosh το 1984 ο οποίος ήταν ένας επιτυχημένος εμπορικά υπολογιστής, λόγω της ευχρηστίας του. Η επιτυχία του οφείλεται στο ότι είχε έγχρωμα γραφικά, γραφικό περιβάλλον και ποντίκι, όταν οι χρήστες του DOS μπορούσαν να δώσουν οδηγίες μόνο μέσω της γραμμής εντολών. Για την κατασκευή του λειτουργικού (MAC OS) και των προγραμμάτων που το συνόδευαν ζήτησε τη βοήθεια της Microsoft.
Μετά από 30 χρόνια στην Apple, ο Στιβ Τζομπς παρέδωσε τη διοίκηση της εταιρείας στον μάνατζερ της Pepsi, John Sculley. Αυτή του η κίνηση ήταν αιτία να διωχθεί από τους μετόχους της εταιρείας του. Το 1986 ίδρυσε την εταιρεία NeXT. Η εταιρεία δημιουργούσε υπολογιστές με το λειτουργικό σύστημα NEXTSTEP, το οποίο ήταν βασισμένο στο Unix. Αν και το εγχείρημα του δεν είχε επιτυχία, αποτέλεσε τη βάση για το λειτουργικό σύστημα MAC OS X.
Κατόπιν αγόρασε την εταιρεία Pixar που ανήκε στον Τζορτζ Λούκας, τον δημιουργό του Πολέμου των άστρων. Σε συνεργασία με την Walt Disney δημιούργησε την ταινία κινουμένων σχεδίων Toy Story. Η επιτυχία της έφερε τον Τζομπς στο προσκήνιο και το 1988 η Apple ύστερα από μακροχρόνια πτώση αποφάσισε να τον προσλάβει με τον ετήσιο μισθό του ενός δολαρίου. Αν και ο μισθός ήταν εξωφρενικός και ισχύει μέχρι σήμερα, του δόθηκαν μετοχές τις εταιρείας που σήμερα τον έχουν κάνει τον πιο ακριβοπληρωμένο υπάλληλο της Αμερικής. Το λανσάρισμα των πολύχρωμων και αξιόπιστων iMac άλλαξε την αισθητική των υπολογιστών σαν αντικείμενα. Στον χώρο των πολυμέσων ο iMac ήταν ανώτερος από το IBM PC και εταιρείες όπως η Adobe και Macromedia συνεισέφεραν στην επιτυχία του παρέχοντας προγράμματα πολυμέσων για αυτόν. Αν και οι χρήστες των Mac θέλουν παραδοσιακά να παραμένουν αποστασιοποιημένοι από τα ΙΒΜ PC και τα Microsoft Windows, o Στιβ δεν ακολούθησε αυτή την γραμμή. Όπως με τον Macintosh το 1984 έτσι και με τον iMac ζήτησε ξανά την συνδρομή της Microsoft η οποία κατασκεύασε το Microsoft Office 98 για Mac. Αυτή η σουίτα εφαρμογών γραφείου έκανε αρκετούς να περάσουν στον χώρο των Mac.
Επόμενη κίνηση του Στιβ Τζομπς ήταν η δημιουργία του λειτουργικού συστήματος Mac OS X το 1999. Το Mac OS X στηρίζεται πάνω στο λειτουργικό Unix και αυτό εγγυάται ταχύτητα και ασφάλεια.
Ο Τζομπς αντιλαμβανόμενος την επανάσταση του Ίντερνετ και της ψηφιακής μουσικής δημιούργησε το 2001 το iPod. Αν και σχετικά ακριβό, η τιμή του ελάχιστα ξεπερνούσε το κόστος παραγωγής. Κύρια πηγή εσόδων ήταν η εφαρμογή iTunes που συνεργάζεται με το iPod και επιτρέπει την νόμιμη αναπαραγωγή μουσικών κομματιών που κοστίζουν ένα δολάριο έκαστο. Το iTunes και το iPod είναι μακράν τα πιο επιτυχημένα προϊόντα στην κατηγορία τους, κατέχοντας ποσοστά αγοράς 88% και 75% αντίστοιχα τον Ιανουάριο του 2007 και είναι συμβατά με εκδόσεις των Windows.
iMac και iBook
Ο iMac ήταν ένα από τα πιο επιτυχημένα μηχανήματα της Apple. Ο πρώτος της οικογένειας αυτής βγήκε στην αγορά το 1999, με λειτουργικό σύστημα το ΜacOS (Macintosh Operating System). Ο iMac δεν είχε πύργο, δηλαδή υπήρχε μονάχα η μονάδα με την οθόνη, ποντίκι-πληκτρολόγιο και τίποτα άλλο. Ο επεξεργαστής, οι κάρτες και τα υπόλοιπα εξαρτήματα ήταν μέσα στην μονάδα αυτή. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι υπολογιστές αυτοί δεν είχαν είσοδο για δισκέτα. Η Apple, ήδη από το 1999, θεωρούσε τις δισκέτες ξεπερασμένες. Ο iBook είναι η φορητή εκδοχή του iMac. Για πρώτη φορά στην αγορά κυκλοφορούσαν πολύχρωμοι υπολογιστές (πράσινο, μπλε, μωβ, κίτρινο, λαχανί και φούξια ήταν τα διαθέσιμα χρώματα) με πανίσχυρους επεξεργαστές και CD writer. Αργότερα, επικράτησε το ολόλευκο μηχάνημα, το οποίο έδινε την δυνατότητα ασύρματης (wireless) σύνδεσης στο Internet.

Δεν υπάρχουν σχόλια: