2/25/2008

ΣΚΛΗΡΟΙ ΔΙΣΚΟΙ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΒΙΑ.Της Ελένης Τριπολίτη

Με βακτηριακό DNA, θα μπορούσαμε να αποθηκεύσουμε 1000 αντίγραφα από το Πόλεμος και Ειρήνη στην κεφαλή μιας καρφίτσας
ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ υψηλής ανάλυσης μπορούν να εκμηδενίσουν τον ελεύθερο χώρο στο PC ας, επιστήμονες προσπαθούν να μετατρέψουν τα βακτήρια σε σκληρούς δίσκους με σχεδόν απεριόριστη χωρητικότητα. Την περασμένη άνοιξη, μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλείς επιστήμονες από το Ινστιτούτο Προηγμένων Βιοεπιστημών του πανεπιστημίου περισσότερα από 400 αντίγραφα αυτού του άρθρου.
Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι η τεχνολογία είναι εφικτή μετατρέποντας τη διάσημη φυσική εξίσωση σε δυαδικό κώδικα και στη συνέχεια σε συγκεκριμένη αλληλουχία νουκλεοτιδίων DNA, τα οποία πρόσθεσαν στο γονίδιο του βακτηρίου. Για να παραμείνουν αναλλοίωτα τα δεδομένα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το{Bacillus subtills}, ένα είδος που μεταλλάσσεται πολύ αργά και είναι ανθεκτικό στους περισσότερους ιούς. Επίσης εισήγαγαν το μήνυμα σε διάφορες περιοχές του γονιδιώματος, ως εφεδρικά αντίγραφα του εφεδρικού αντιγράφου.
Οι πιθανές χρήσεις αυτού του ζωντανού σκληρού δίσκου πηγαίνουν πολύ παραπέρα από την αποθήκευση δεδομένων. Ο σύμβουλος του προτζεκτ Yoshiaki Ohashi λέει ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες θα μπορούσαν να «μαρκάρουν» τα σκευάσματά τους για να τα ξεχωρίζουν από τα πλαστά, ή οι κατάσκοποι να μεταφέρουν μέσα σε μικρά φιαλίδια βακτήρια όπου θα είναι κωδικοποιημένες απόρρητες πληροφορίες.


Πηγή:Popular Science

Δεν υπάρχουν σχόλια: