Ένα μικροτσίπ το οποίο έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει πληροφορίες όπως ένας σκληρός δίσκος - ακόμη και όταν έχει σταματήσει η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος - δημιουργήθηκε από την αμερικανική εταιρεία Freescale - θυγατρική της Motorola. Τo τσιπ που ονομάζεται Mram (magnetoresistive random-access memory) αποθηκεύει στοιχεία βασιζόμενο σε μαγνητικές ιδιότητες και όχι σε ηλεκτρικό φορτίο. Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, αποτελεί τη μεγαλύτερη εξέλιξη στον τομέα της μνήμης των υπολογιστών την τελευταία δεκαετία.
Τα τσιπ Mram αναμένεται να χρησιμοποιηθούν σε πολλά και διαφορετικά είδη συσκευών. Το μεγάλο πλεονέκτημα τους είναι ότι θα αποθηκεύουν πληροφορίες ακόμη και όταν έχει σταματήσει η παροχή ρεύματος. Η κατασκευή τους ήδη άρχισε σε ένα εργοστάσιο στην Αριζόνα, όπου η Freescale κατασκευάζει τους δύο τελευταίους μήνες τα νέα τσιπ ώστε να υπάρχει στοκ.
Αρκετές εταιρείες όπως, η IBM έχουν ασχοληθεί με την ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας τα τελευταία δέκα χρόνια, ωστόσο η Freescale είναι η πρώτη εταιρεία που επιτυγχάνει τελικώς να παραγάγει ένα τσιπ με πρακτική χρήση σε πολλές διαφορετικές συσκευές. "Πρόκειται για το μεγαλύτερο επίτευγμα του τομέα αυτή τη δεκαετία", ανέφερε ο Will Strauss, αναλυτής της εταιρείας ερευνών Forward Concepts. Η μνήμη Mram έχει προς το παρόν χωρητικότητα μόλις 4 Mbit (περίπου μισό Megabyte) και προορίζεται κυρίως για ειδικές χρήσεις, όπως στην αυτοκινητοβιομηχανία. Για να πετύχει αυτές τις επιδόσεις η νέα μνήμη της Freescale βασίζεται σε μαγνητικές ιδιότητες κι όχι σε ηλεκτρικά φορτία.
Σε αντίθεση με τη μνήμη flash, η οποία έχει επίσης τη δυνατότητα αποθήκευσης δεδομένων χωρίς να υπάρχει τροφοδοσία ρεύματος, το τσιπ Mram έχει μεγαλύτερη ταχύτητα ενώ δεν εμφανίζει υποβάθμιση με το πέρασμα του χρόνου. Τα τσιπ Ram στις περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές, όπως οι υπολογιστές, χάνουν τα δεδομένα όταν σταματήσουν να τροφοδοτούνται με ρεύμα. Σήμερα η μνήμη flash χρησιμοποιείται σε φορητές συσκευές όπως ψηφιακές συσκευές αναπαραγωγής ήχου (ΜΡ3 players) αλλά και για την αποθήκευση δεδομένων σε μορφή μικρής κάρτας, όπως στις φορητές κάμερες.
Στο μέλλον τα τσιπ Mram αναμένεται να έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν το λειτουργικό σύστημα των υπολογιστών, επιτρέποντάς τους έτσι να ξεκινούν τη λειτουργία τους πιο γρήγορα όταν κάποιος πατήσει το κουμπί On. Η εταιρεία Freescale μελετά τη συγκεκριμένη τεχνολογία περίπου δέκα χρόνια, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του προγράμματος Mram Saied Tehrani. Ο Tehrani ανέφερε ότι η εταιρεία έχει ήδη δεχθεί παραγγελίες πελατών χωρίς όμως να τους ονομάσει.
Ο Bob Merritt, ένας αναλυτής, είπε ότι οι κατασκευαστές των τσιπ μνήμης επιδίωκαν αυτή την τεχνολογία που θα είναι γρηγορότερη, μικρότερη, φτηνότερη και θα διατηρεί τα στοιχεία της όταν θα είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
"Οι παλαιότερες τεχνολογίες μνήμης είναι προβληματικές αν είναι να εργαστούν σε ένα κινητό υπολογιστικό περιβάλλον", λέει ο Merritt. "Είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός και απολύτως κρίσιμο για την κίνηση προς τις μικρότερες μορφές που οι καταναλωτές και η βιομηχανία θέλουν".
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου