2/18/2008

Νέα τεχνική δίνει ελπίδες στους τυφλούς. Του Γιώργου Στείρου

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Άαχεν της Γερμανίας κατασκεύασαν ένα τεχνητό μάτι το οποίο θα εμφυτεύσουν σε έναν τυφλό ασθενή.
Μην φανταστείτε ότι πρόκειται για ένα μάτι σαν το ανθρώπινο αλλά για ένα ζευγάρι γυαλιών πάνω στα οποία έχει τοποθετηθεί μία μικροσκοπική κάμερα. Οι εικόνες που δέχεται η κάμερα μεταφέρονται σε έναν κωδικοποιητή που τις μετατρέπει σε ηλεκτρικά σήματα και τις διοχετεύει σε ένα μόσχευμα το οποίο εμφυτεύεται στο πίσω μέρος του ματιού πάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Σκοπός της διαδικασίας είναι να μπορέσει ο άνθρωπος που δεν έχει καμία οπτική επαφή με το περιβάλλον να διακρίνει τα περιγράμματα των αντικειμένων, να καταλαβαίνει την εναλλαγή φωτός-σκότους και να ξεχωρίζει το άσπρο από το μαύρο.
Οι πρώτες δοκιμές θα γίνουν σε ασθενείς που πάσχουν από κληρονομικές αμφιβληστροειδοπάθειες και κυρίως σε αυτές που προκαλούν βαθμιαία δυσλειτουργία των φωτοευαίσθητων κυττάρων του χιτώνα. Αν οι προσπάθειες αυτές στεφθούν με επιτυχία, η τεχνική θα επεκταθεί και σε ασθενείς με άλλα είδη τύφλωσης.
Προς το παρόν το σχέδιο ‘τεχνητό μάτι’ βρίσκεται σε εμβρυϊκό στάδιο αλλά η επιστημονική ομάδα που διενεργεί τα πειράματα είναι αισιόδοξη ότι θα είναι δυνατή η ευρεία χρήση του μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Πηγή: www.texnologia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: