2/25/2008

Η τηλεόραση OLED: Tου Λιοντή Χαβιάρα

Η πολύ λεπτή τηλεόραση OLED (οργανική δίοδος εκπομπής φωτός) επιτέλους κυκλοφόρησε και είναι Sony. Είναι απίστευτα λεπτή, διαθέτει πιο φωτεινή και ζωντανή εικόνα συγκριτικά με τις σύγχρονες οθόνες LCD και καταναλώνει λιγότερη ενέργεια.

Η τηλεόραση OLED στο σπίτι είναι πλέον εγονός. Το πρώτο μοντέλο που διατίθεται στην αγορά και κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία έχει πάχος μόλις 3 mm και οθόνη 11 ιντσών. Μπορεί να είναι απίστευτα λεπτή και να καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια, δεν κάνει όμως συμβιβασμούς όσον αφορά την ποιότητα.Το μοντέλο XEL-1 προσφέρει καθαρότερη εικόνα με πιο ζωντανά χρώματα. Ο εκπληκτικός λόγος αντίθεσης500.000:1 προσφέρει απίστευτα φωτεινή εικόνα. Το μαύρο είναι πιο μαύρο και το λευκό είναι πιο λευκό. Χάρη στο μοναδικό της σχέδιο και την «έξυπνη» βάση στήριξης με βραχίονα, η τηλεόραση μοιάζει να αιωρείται στον αέρα. Αυτό σημαίνει ότι τίποτα δεν θα περιορίσει ξανά την οπτική σας γωνία.

Το μυστικό του πολύ λεπτού σχεδίου της XEL-1 κρύβεται στον τρόπο κατασκευής της οθόνης. Οι οθόνες OLED αποτελούνται από ένα ειδικό στρώμα που εκπέμπει φως όταν διαπερνάται από ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν απαιτείται οπίσθιος φωτισμός, ο μόνος παράγοντας που εμπόδιζε μέχρι σήμερα την κατασκευή ακόμη λεπτότερων τηλεοράσεων με επίπεδη οθόνη. Εφόσον οι οθόνες OLED καταναλώνουν ενέργεια μόνον όταν χρησιμοποιούνται, αυτό σημαίνει ότι καταναλώνουνλιγότερη ενέργεια από τις οθόνες LCD. Επιπλέον, όπως δηλώνει και το όνομά τους, οι οθόνες OLED κατασκευάζονται απόοργανικά υλικά. Επομένως, όχι μόνον εξοικονομούν ενέργεια, αλλά είναι πολύ πιο φιλικές προς το περιβάλλον και από την κατασκευή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: