12/15/2007

Νίκολας Νεγκρεπόντε. Ο γκουρού της ψηφιακής εποχής. Του Νίκου Παντελίδη

Βιογραφία
Ο κύριος αυτός ο γνωστός ως γκουρού, γόνος ελληνικής εφοπλιστικής οικογένειας, σπούδασε στο Εξετερ και το Γέιλ και το 1960 μπήκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Είναι ο ιδρυτής του MEDIA LABORATORY του τεχνολογικού Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης! Έχει και έναν αδελφό τον Τζον Δημητρίου Νεγκροπόντε ο οποίος επιλέχθηκε στις 19 Απριλίου 2004 από τον πρόεδρο Μπους για το πόστο του πρώτου μεταπολεμικού πρεσβευτή στο Ιράκ.
(Ουσιαστικά, για τη θέση του άτυπου κυβερνήτη της χώρας, αυτού που θα κινεί τα νήματα της κυβέρνησης δωσίλογων του Ιγιάντ Αλάουι).

Ήταν και παραμένει στενός φίλος του συνεργάτη του Μιχάλη Μπλέτσα που μαζί διευθύνουν το MEDIA LABORATORY…!
Πραγματοποίησαν πειράματα μαζί στην Πάτμο σε ζούγκλες αλλά και στον Αμαζόνιο! Έτσι δύο παιδικοί φίλοι κατάφεραν μαζί να διευθύνουν σε ένα ποσοστό την βάση του τεχνολογικού κεφαλαίου…!


Το όραμα

Η οθόνη του φθηνού λάπτοπ είναι από μόνη της μία καινοτομία, καθώς στόχος του προγράμματος είναι να μπορούν να το χρησιμοποιούν παιδιά που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, οι οποίες ενδεχομένως δεν διαθέτουν ηλεκτρικό ρεύμα. Έχει δύο ρυθμίσεις: Η μία για να λειτουργεί με το ηλιακό φως (έχει δηλαδή ένα μικρό φωτοβολταϊκό) και η άλλη με μανιβέλα, που θυμίζει γιο-γιο.

Δεν τρέχει με windows, αλλά με λογισμικό linux και συνδέεται στο internet με μία τεχνολογία που αναπτύχθηκε ειδικά γι αυτόν. Σήμερα, το ίδρυμα one laptop per child συνομιλεί με κυβερνήσεις, προκειμένου να πετύχει μαζικές παραγγελίες ώστε να μειώσει το κόστος.
Λίγα για τον υπολογιστή

Το $100 laptop (ή Hundred Dollar Laptop ή HDL, Φορητός υπολογιστής των 100 δολαρίων) είναι ένας μικρός και φτηνός φορητός υπολογιστής που κατασκευάστηκε στο εργαστήριο του MIT Media Lab.
Πρόκειται για έναν υπολογιστή ασύρματης ευρυζωνικής διαδικτύωσης, ο οποίος λειτουργεί με γεννήτρια για να έχει αυτονομία και μπορεί ο χρήστης του, να γράφει πάνω σε αυτό με μολύβι ή και να ζωγραφίζει. Αποτελεί ένα μικρό ηλεκτρονικό βιβλίο και τετράδιο μαζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: