12/12/2007

BLUE RAY DISK του Λιοντή Χαβιάρα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Τον Φεβρουάριο του 2002, οι κορυφαίες εταιρίες κατασκευής οπτικών μέσων αποθήκευσης ανάπτυξαν τα blu-ray Disk (BD) και ανακοίνωσαν τα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα όπως η υψηλή χωρητικότητα τους σε ίδιο τύπο αποθήκευσης με αυτόν των CD/DVD.
Πριν τον Μάιο του 2002, η έκδοση 1,0 των Blu-ray Disc (BD) κυκλοφόρησε στην αγορά και τον Απρίλιο του 2003 η Sony προώθησε στην ιαπωνική αγορά την πρώτη συσκευή εγγραφής BD, ενώ τον Ιανουάριο του 2006, ο συνεταιρισμός των Blu-rayDisc παρέδωσε στην αγορά την έκδοση 2,0 για επανεγγράψιμα BD.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ BLUE RAY DISC( BD )

Το BD είναι ένα πλήρως επανεγγράψιμο μέσο αποθήκευσης και στο οποίο
επιτρέπεται η εγγραφή μέχρι 25GB ή μέχρι 2 ωρών υψηλής ευκρίνειας βίντεο, στην μία όψη του BD ( στην μία πλευρά το δίσκου ). Τα BD έχουν διάμετρο όσο είναι αυτή των DND / CD (12cm), και χρησιμοποιείται για την ανάγνωση και εγγραφή, λέιζερ διαμέτρου 405 μανομέτρων (0.000000405 μέτρων!). Οι συσκευές ανάγνωσης και εγγραφής BD διπλής επίστρωσης θα μπορούν να γράφουν μέχρι και 50GB (25GB /όψη).
Παρόλο που η συμβατότητα με τα DVD/CD δεν χρειάζεται να συμπεριληφθεί στις oύτως ή άλλως, όπως έχει ανακοινωθεί όλες οι συσκευές BD υποστηρίζουν όλα τα format των DVD/CD.

ΧΡΗΣΗ
Μία από τις βασικές εφαρμογές των BD είναι η αποθήκευση υψηλής ευκρίνειας Video, όπου τα τελευταία απαιτούν τεράστιο όγκο αποθήκευσης. Τα σημερινά DVD εγγραφής δεν μπορούν να εγγράψουν μεγάλα ποσά δεδομένων ( 4. 7 GB/DVD) και επομένως να γράψουν υψηλής ευκρίνειας Video. Ωστόσο στα BD μπορεί να γίνει εγγραφή 2 ωρών υψηλής ευκρίνειας Video ή 13 ωρών με fomlat συνηθισμένων Ταινιών! Και όλα αυτά σε BD μονής επίστρωσης, φανταστείτε ότι στα διπλής επίστρωσης θα αποθηκεύεται η διπλάσια πληροφορία.
Τα BD ν1.0 κυκλοφορούν με τα ακόλουθα format:
· .BD- ROM μόνο για ανάγνωση με προεγγράψιμο περιεχόμενο .
· .BD-R. Εγγράψιμo για δεδομένα Η/Υ
· .BD-R W Επανεγγράψιμο για δεδομένα Η/Υ

Δεν υπάρχουν σχόλια: