12/09/2007

Mιχάλης Μπλέτσας. Ο Αί Βασίλης των φορητών Υπολογιστών. Της Αγγελικής Σαλλιάρη


Ο Μιχάλης Μπλέτσας είναι επιστήμονας της πληροφορικής και εφευρέτης του Υπολογιστή των εκατό δολαρίων (HDL).


Γεννήθηκε στις 19 Μαρτίου του 1967 στα Χανιά της Κρήτης. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια έφυγε στην Αμερική για μεταπτυχιακά στη βιοϊατρική και ολοκλήρωσε 3 ακόμα κύκλους σπουδών στα πανεπιστήμια Boston University και Northeastern University. Το 1996, σε ηλικία 28 ετών, έγινε διευθυντής πληροφορικής του Media Lab, ερευνητικού εργαστηρίου που ανήκει στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT), διευθυντής του οποίου είναι ο ελληνικής καταγωγής Νικόλας Νεγρεπόντε.
Οι δυο άντρες δέθηκαν με στενή φιλία και ξεκίνησαν να υλοποιήσουν ένα κοινό όνειρό τους: να πετύχουν ασύρματη ευρυζωνική διαδικτύωση τόπων χωρίς υποδομή. Μετά από επιτυχημένα πειράματα στην Πάτμο αλλά και σε χωριά μέσα στη ζούγκλα της Καμπότζης, σε περιοχές χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, γεννήθηκε η ιδέα να κατασκευάσουν το HDL,το φτηνό υπολογιστή που θα μπορεί να φτάσει στα χέρια και του πιο φτωχού παιδιού στο πιο απομονωμένο σημείο του πλανήτη.

«Οι υπολογιστές είναι απαραίτητοι όσο και τα μολύβια»
Ο Μιχάλης Μπλέτσας βρίσκεται στη μήτρα της τεχνολογίας. Το τελευταίο project, το laptop 100, είναι ίσως το φθηνότερο του MIT, αλλά γι' αυτό ακριβώς ένα από τα σπουδαιότερα.
«Ένας από τους τρελούς που ασχολούνται με το "πράσινο laptop", το ''laptop των φτωχών''» θα σου πουν στον κόσμο της πληροφορικής. H ιδέα είναι σοφή. Απλή δηλαδή. «Κάθε παιδί να έχει τον δικό του προσωπικό υπολογιστή, στο σχολείο, στο σπίτι, στο παιχνίδι, παντού. Και οι υπολογιστές των παιδιών να είναι στο Ίντερνετ και να επικοινωνούν μεταξύ τους ασύρματα. Και όλα αυτά με 100 δολάρια, με 83 ευρώ δηλαδή, τα οποία μάλιστα δεν θα τα δώσουν τα παιδιά αλλά τα κράτη ή οι διεθνείς οργανισμοί». Ας δούμε λοιπόν το όνειρο να ξεδιπλώνεται.
Επικεφαλής συνδεσιμότητας, One Laptop Per Child

Ο Μιχάλης Μπλέτσας είναι ο Επικεφαλής συνδεσιμότητας της One Laptop Per Child. Η O.L.P.C. είναι μια μη κερδοσκοπική κοινότητα αφοσιωμένη στην έρευνα για την ανάπτυξη ενός laptop κόστους $100 – μια τεχνολογία που θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά το πώς μορφώνονται τα παιδιά στον κόσμο. Ο Μιχάλης Μπλέτσας ήταν διευθυντής πληροφορικής στο MIT Media Lab όπου σχεδίασε και υλοποίησε το μεγαλύτερο μέρος των συστημάτων διαδικτυακής υποδομής. Οι ερευνητικές του δραστηριότητες περιλαμβάνουν πειραματισμούς με ασύρματα δίκτυα τα οποία υλοποιούνται χρησιμοποιώντας καινοτόμα, χαμηλού κόστους συστατικά για να παρέχουν ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο σε περιοχές χωρίς υποδομή. Πριν προσχωρήσει στο Media Lab, ήταν μηχανικός συστημάτων στην Aware, Inc., όπου σχεδίασε και έγραψε βιβλιοθήκες λογισμικού υψηλής απόδοσης για τους παράλληλους υπερυπολογιστές κατανεμημένης μνήμης της Intel, και ασχολήθηκε με την εφαρμογή της τεχνολογίας ADSL για παροχή διαδικτυακής πρόσβασης σε οικιακούς χρήστες. Είναι πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και M.Sc. Μηχανικός υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Βοστόνης.

Ο Μιχάλης Μπλέτσας στην συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» λέει:
Το laptop 100 θα είναι ένας υπολογιστής απαλλαγμένος από την άχρηστη τεχνολογία.
Θα το παράγει η εταιρεία ΚΟΥΑΝΤΑ.Είναι στην Ταϊβάν και είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής laptop στον κόσμο. Φτιάχνει περίπου το 1/3 από τα laptop της παγκοσμίου παραγωγής. H ΚΟΥΑΝΤΑ φτιάχνει τα περισσότερα laptop για την DELL και την ΗΡ.

Την άνοιξη θα υπάρχει ένα πλήρως λειτουργικό πρωτότυπο. Εκείνο που μας λείπει αυτήν τη στιγμή είναι η οθόνη, στην οποία υπάρχει ένας νεωτερίστικος σχεδιασμός που έγινε από μας. Τον Δεκέμβριο θα αρχίσει η παραγωγή και τον Ιανουάριο του 2007 θα έχουν φθάσει παντού.


O πιτσιρικάς που χάλαγε τα αυτοκινητάκια και αργότερα έστηνε ραδιοσταθμούς στα Χανιά, σήμερα χτίζει το μέλλον κάποιων άλλων παιδιών με σχολική ποδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: